Præsentation

Helium/Præsentation
Helium er en dansk Oscar-vindende kortfilm fra 2013, der er produceret af M&M Productions med støtte fra Det Danske Filminstitut. Filmen er instrueret af Anders Walter , og de tre bærende roller spilles af Palle Falk Krusbæk, Casper Crump og Marijana Jankovic. Filmens varighed er 23 minutter.

Kort om filmens målgruppe
1Filmen Helium har fået prædikatet ’tilladt for alle’ af Medierådet, men med tanke på filmens handling og temaer, bør man alligevel tage denne vurdering som en rettesnor og ikke et facit. Selvom filmen på ingen måde indeholder scener, der kan forekomme skræmmende, stødende eller uhyggelige, er filmens tematiske omdrejningspunkt stadigvæk døden og omhandler en drengs frygt for afskeden med livet.
I vurderingen af om filmen er egnet til en specifik skoleklasse, bør man derfor tage hensyn til, om der er elever i klassen, der har haft filmens tematik tæt inde på livet. Hvis det er tilfældet, så er det ikke ensbetydende med, at filmen ikke kan bruges. Tværtimod. Filmen vil være meget oplagt at tage fat på, hvis man ønsker at sætte fokus på børnenes forhold til døden, og de tanker som de med sikkerhed gør sig og har gjort. Dette er jo et af filmmediets store styrker. At den kan sætte billeder på og give os ord at udtrykke os med, når tabubelagte temaer og oplevelser kan være svære at få taget hul på i en samtale. Men filmen skal selvfølgelig serveres med for øje for elevernes ståsted, og i denne forbindelse kan det ikke tilskyndes nok, at film som Helium altid har godt af at blive indledt, så eleverne ved lidt om, hvad der venter dem og hvilke folder de skal lægge ansigtet i.
For at få det fulde udbytte af filmen i undervisningssammenhæng, vil det dog nok være bedst at vente med at servere filmen til at eleverne går i 4. klasse. Her er elevernes forhold til døden tilpas nuanceret, og de vil i højere grad evne at forbinde og adskille den magiske og realistiske verden, hvilket er nødvendigt, hvis de skal have en sammenhængende forståelse af filmens komposition og en forståelse af, at filmen på mange måder ender godt, selvom at Alfred dør til sidst.