Præsentation

Beast/Præsentation
Beast er en dansk kortfilm fra 2009, der er produceret af Troels Faber i samarbejde med Super8 og Picturewise Film og støttet af Det Danske Filminstitut. Filmen er instrueret af Lars Pedersen Arendt, og de tre bærende roller spilles af Lars Bom, Anne Louise Hassing og Frederik Tingsø. Filmens varighed er 15 minutter.

Kort om filmens målgruppe
6Medierådet har fastsat aldersgrænsen for filmen til 11 år. Det betyder, at elever allerede fra 5. klasse har den tilladte alder til filmen. Set ud fra en undervisningsvinkel vil vi dog mene, at filmen primært bør anvendes i folkeskolens ældste klasser eller på ungdomsuddannelser. Det er særligt filmens tematik omkring vold i hjemmet, der gør, at man skal have en vis alder for at absorbere filmens handling og alvor og efterfølgende kunne arbejde tekstnært med den.
Scenen med Kenzo, der smides i olietøndens flammer, er med til at argumentere for dette. For mange yngre elever vil denne scene blive betragtet enkeltstående, og de vil ikke sætte den ind i en sammenhængende forståelse af hele filmen, men i stedet se det som en grusom og isoleret handling, der ikke kan forklares. For hvorfor skal det gå ud over Kenzo, at Benjamins far er ond? Samtidig vil scenen kunne skræmme og ryste eleverne, især hvis de er tæt knyttet til et kæledyr derhjemme.
Men elever og klasser er meget forskellige, og som lærer må man afgøre, om det er en film man anser for at være egnet til undervisningen. Måske kan man med fordel anvende dette oplæg til diskussion for at afklare, om eleverne vil være klar til at få det rette udbytte af undervisningen: Ville du være klar til at ofre liv for at redde dig selv og de mennesker, som du holder af?
Med sikkerhed et spørgsmål der vil kunne resultere i en heftig debat i undervisningslokalet.
Vi nøjes med at anbefale arbejdet med Beast til elever fra 8. klasse og op.